ŞUABU’L-İMAN

36.ŞU’BE: Can’a Kıyma....

 

Cana Kıymanın ve Bir Cana Zarar Vermenin Haram Kılınması

 

Yüce Allah: "Kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde temelli kalacağı cehennemdir. Allah ona gazab etmiş, lanetlemiş ve büyük azab hazırlamıştır''[Nisa 93] ve: "Kendinizi de öldürmeyin!"[Nisa 29] Yani birbirinizi öldürmeyin "Allah size karşı gerçekten merhametlidir"[Nisa 29] buyurmaktadır. Yani Allah, size olan merhametinden dolayı birbirinizi öldürmeyi yasakladı. Sizin bu şekilde hayatta kalmanızı ve kalıcı nimete giden hayırları kazanmanız için dünya nimetlerinden faydalanmanızı istedi. Sonra: "Kim haddi aşarak ve zulmederek bunu yaparsa, onu cehennem ateşine atacağız. Bu, Allah'a pek kolaydır''[Nisa 30] buyurdu ve haram öldürmeyi şirk ile eşit saydı. Sonra: "Onlar, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar. Kıyamet günündeyse azabı kat kat arttırılır ve hor hakir bir halde, ebedi olarak azap ta kalır. Ancak tövbe edip de inanan ve salih amel işleyenler başka''[Furkan 68- 70] buyurdu. Yine: ''Haklı bir sebep olmadıkça, Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir''[İsra 33] buyurdu. Böylece öldürmeyi yasakladı ve onu zulüm olarak adlandırdı. Zulüm de çirkin ve haram bir şeydir. Sünnette aynı şekilde gelmiştir.

 

 

 

4933- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Allah katında en büyük günah hangisidir?" diye sorunca: "Seni yaratmış olduğu halde kendisine ortak koşmandır" buyurdu. Adam: "Sonra hangisidir?" dediğinde: "Yiyeceğinden yiyip tüketeceği korkusuyla çocuğunu öldürmendir" buyurdu. Adam: "Sonra hangisidir?" dediğinde: "Komşunun heldlıyla zina etmendir" buyurdu. Sonra, Allah bunu tasdik edici olarak: "Onlar, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ınharam kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir"[Furkan 68] ayetini indirdi.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari ve Müslim bunu Sahih'lerinde Osman b. Ebi Şeybe kanalıyla rivayet ettiler. Buhari, tefsir (5/148) ve Müslim 1/90, 91, 92 (141, 142).

 

Daha önce geçen Enes'in hadisinde: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük günahlar sorulunca: ''Allah'a şirk koşmak, anne babaya asi olmak, (haksız yere) birini öldürmek ve yalancı şahitliktir'' buyurdu" şeklindedir.

 

 

 

4934- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "insanlarla ''La ilahe illallah'}) diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Kendi içlerindekilerden dolayı da hesapları Yüce Allah'a kalmıştır. "

 

Müslim bunu Sahih'te A'meş kanalıyla rivayet etmiştir.- Müslim ı/52 (35).

 

 

 

4935- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir ordu ile birlikte (Cuheyne kabilesinden bir kol olan) Humkat üzerine gönderdi. Hezimete uğrayıp kaçışmaya başladıklarında onlardan birini yakaladık. Adam yakalanınca: "Allah'tan başka ilah olmadığına şahadet ederim" dedi. Ancak ben yine de kılıçla onun boynunu vurdum ve öldürdüm. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geri döndüğümüzde: "(Kıyamet gününde bu adamın söylediği) La ilahe ilIallah (kelimesi) karşısında senin için (yardımcı olabilecek) kim vardır?" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulül O bunu ölüm korkusuyla söyledi" dediğimde, yine: "Kıyamet gününde (bu adamın söylediği) La ilahe illallah (kelimesi) karşısında senin için (yardımcı olabilecek) kim vardır?" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu o kadar tekradadı ki, o gün Müslümanlığa yeni girmiş olmayı temenni ettim.

 

Müslim bunu Sahih'te A'meş kanalıyla rivayet etmiştir. - Buhari, diyet (8/36) ve Müslim 1/96,97 (158, 159).

 

Ebu Halid elAhmar'ın A'meş'ten olan rivayetinde ise: "Sen onun (silah korkusuyla) söyleyip söylemediğini öğrenmek için yarıp kalbine mi baktın?" ibaresi geçmiştir.

 

 

 

4936- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Veda Haccı'nda şöyle buyurdu: "Hangi ayın hürmetçe daha üstün olduğunu biliyor musunuz?" buyurunca, halk: "İçinde bulunduğumuz bu ay değil midir?" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki, hangi beldenin hürmetçe daha üstün olduğunu biliyor musunuz?" diye sorunca, halk: "Bu beldemiz değil midir?" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki. hangi günün hürmetçe daha üstün olduğunu biliyor musunuz?" diye sorunca, halk: "İçinde bulunduğumuz bu gün değil midir?" diye cevap verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah, sizlere, bu gününüzün, bu ayınizın, bu beldenizin haramlığı gibi meşru sebep dışında mallarınızı ve ırzlarınızı haram kılmıştır" buyurdu. sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Her soruşunda da halk: "Evet" diye cevap veriyordu. sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dikkat edin de benden sonra küfre dönüp birbirinizin boyunlarıni vurmayın" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari bunu Sahih'te Muhammed b. Abdillah - Asım b. Ali kanalıyla Asım ve Yezid'in rivayetlerinde olduğu lafızIa zikretmiştir. - Buhari, hudud (8/15,16).

 

Ancak rivayetinde: "içinde bulunduğumuz bu ay değil midir?", "Bu beldemiz değil midir?", "içinde bulunduğumuz bu gün değil midir?" yerine: "içinde bulunduğumuz bu aydır", "Bu beldemizdir", "içinde bulunduğumuz bu aydır" lafzını kullanmıştır.

 

Yine rivayetinde: "(Her soruşunda da) halk: "Evet" diye cevap verdi" ibaresi geçmiştir. Yine rivayetinde: "Meşru sebep dışında kanlarınızı ve mallarınızı haram kamiştır" lafzını kullanmıştır.

 

 

 

4937- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin kişiyle çarpışmak küfür, ona sövmek ise fasıklıktır" buyurmuştur.

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim bunu Sahih'te Sevri kanalıyla; Buhari ve Müslim bunu başka yollarla Zubeyd kanalıyla rivayet ettiler. - Müslim 1/81 (116). - Buhari, ıman (1/17, 18) ve Müslim ı/sı (117).

 

 

 

4938- Ebu Müsa'nın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "(Kıyamete yakın dönemde karanlık gecenin parçaları gibi fitneler olacaktır.) işte o zaman siz yaylarınızı kırın, kirişlerini kesin ve evlerinizde kalmaya bakm. (Eğer sizi öldürmek için evinize girilirse) Hz. Adem'in iki oğlu arasından hayırlı olanı gibi davranm. ''

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 4/457 (4259), İbn Mace 2/1310 (3961) ve Tirmizi 4/490,491 (2204).

 

 

 

4939- Abdullah b. Amr bildiriyor: "Kardeşini öldüren Hz. Adem'in oğlu, cehennem ahalisi ile cehennem azabının yarısını hak edip yüklenmiştir."

Mevküf bir hadistir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

4940- Velid b. Mezyed, babasından bildiriyor: Evzai'nin şöyle dediğini işittim: "Her kim mazlum olarak öldürülürse Allah bütün günahlarını siler. Bu da Kur'an'da: ''Ben, hem benim hem de kendi günahını yüklenip cehennemliklerden olmanı isterim''[Maide 29] şeklinde geçmektedir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

4941- Abdullah b. Mes'ıld'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Kıyamet gününde) insanlar arasında görülecek ilk davalar, kan davaları olacaktır" buyurmuştur.

 

Buhari bunu Sahih'te Ubeydullah b. Mılsa kanalıyla ve Müslim bunu Şu'be - A'meş kanalıyla rivayet etmiştir. - Buhari, diyet (8/35). - Buhari, rekaik (7/179) ve Müslim 2/1304 (24).

 

 

 

4942- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Kıyamet gününde) insanlar arasında görülecek ilk davalar, kan davaları olacaktır" buyurdu. 

 

Tahric: Müslim 2/1304 (28)

 

Ebu Vail'in bildirdiğine göre Amr b. Şurahbil şöyle demiştir: "Kıyamet gününde insanlar arasında görülecek ilk davalar, kan davaları olacaktır. Kişi başka birini elinden tutmuş olarak (huzura) gelecek ve: ''Ey Rabbim! Bu beni öldürmüştü'' diyecektir. Yüce Allah: ''Onu neden öldürdün?'' diye soracak." Sonrasında Amr b. Şurahbil söz konusu hadisi zikretmiştir. - İbn Ebi Şeybe, Musannef(9/426, 427).

 

A'meş'in, İbrahim kanalıyla bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud): "Kişi haram kana bulaşmadıkça dininde genişlik içindedir. Elini haram kana buladığı zaman hayası (utanma duygusu) üzerinden çekilip alınır" dedi. - Taberani, M. el-Kebir 9/251 (9071) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (9/358).

 

Vekl' bunu bu şekilde rivayet etmiştir. Abdulvahid b. Ziyad bunu A'meş kanalıyla ilk isnad da müdrec olarak zikretmiştir. Ancak İbrahim rivayetinde Amr b. Şurahbil'i zikretmiş, kendisi ise zikretmemiştir.

Bir sonraki hadiste geçtiği üzere et- Teymi bunu başka bir kanalla mevsul olarak zikretmiştir.

 

 

 

4943- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi (kıyamet gününde) başka birini elinden tutmuş olarak (huzura) gelecek ve: ''Ey Rabbimi Bu beni öldürmüştü'' diyecektir. Yüce Allah: ''Onu neden öldürdün?'' diye sorunca: ''Onu, izzet sadece sana ait olsun diye öldürdüm'' der. Bunun üzerine Allah: ''O (izzet) zaten benimdir" buyurur. Sonra başka biri daha birini tutmuş olarak (huzura) gelir ve: ''Ey Rabbim' Bu beni öldürmüştü'' der. Yüce Allah yine: ''Onu neden öldürdün?'' diye sorunca, o da: ''izzet [alancaya ait olsun diye'' cevabını verir. Bunun üzerine Allah: ''O (izzet) kesinlikle [alancaya ait değildir. Şimdi sen onunda günahlarını yüklen'' buyurur. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesai (7/84), Taberini, M. el-Kebir 10/119 (1075), Beyhaki, Sünen (8/191) ve Ebu Nuaym, Hilye (4/147).

 

 

 

4944- Ebu Derda der ki: Öldürülmüş kişi kıyamet gününde bir yerde oturur ve kendisini öldüren kimseyi gördüğü zaman onu elinden tutup huzura gider. Orada: "Ey Rabbim! Ona beni neden öldürdüğünü sor" der. Allah: "Onu neden öldürdün?" diye sorunca, adam: "Bunu (öldürmemi) bana filan kişi emretmişti" der. Bunun üzerine Allah katile de, bu işi yapmasını emredene de azap eder.

Ben bunu bu şekilde mevkuf olarak buldum.

 

Tahric: İsnadı hasendir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (9/358,359).

 

 

 

4945- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yaklaşan şerden dolayı Arapların vay haline. O zaman elini (savaştan) çeken kimse kurtulmuştur. Ey Ferruh oğullarıl Haydi zikre gelin. Valiahi aranızda öyle kimseler vardır ki eğer ilim Süreyya yıldızında olsaydı, onu elde ederlerdi ...

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 4/449 (4249).

 

 

 

4946- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Allah'ın Resulü olduğuma dair şahadet eden müslüman bir kişinin kani ancak şu üç şeyden birisi ile helal olur. Bunlar evli kimsenin zina etmesi, cana karşı can'ın alınması ve dinini terk edip cemaatten ayrılan kimsenin öldürülmesidir."

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari bunu Sahih'te Ömer b. Hafs - babası kanalıyla rivayet etmiştir.- Buhari, diyet (8/38) ve Müslim 2/1302, 1303 (25,26).

 

 

 

4947- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a ortak koşmadan ve haram bir kana bulaşmadan huzura gelirse, dilediği kapıdan mutlaka cennete girecektir" buyurduğunu işittim.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve bütün ravileri güvenilirdir. İbn Mace 2/873 (2618).

 

 

 

4948- Kurre b. Da'mus der ki: Veda Haccı'nda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafında toplandık ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bize neyi vasiyet edersin?" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılmanızı, zekat vermenizi. Beyt-i Haram'ı haccetmenizi. Ramazan orucunu tutmanızı; zira Ramazan ayında öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır, Müslümanın kanını ve malını haram kılmanız, meşru sebep olması dışında anlaşmail olduğunuz kimsenin de kanını ve malını haram kılmanız ve Allah'ın ipine topluca sanımanızı vasiyet ederim" buyurdu.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

4949- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri (Müslüman) kardeşine silah ile işaret etmesin. Çünkü (işaret eden) kişi bilemez, belki şeytan elini kaydırır ve (işaret ettiği kimseyi vurup) cehennem çukurlarından bir çukura düşer" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim bunu Sahıh'te Muhammed b. Rafı' - Abdurrezzak kanalıyla rıvayet etmıştır. ... - Müslim 3/2020 (126).

 

Buhari bunu Muhammed -Abdurrezzak kanalıyla zikretmiş, Muhammed'in nisbeti konusunda herhangi bir şey belirtmemiştir. - Buhari, fiten (8/90).

 

 

 

4950- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri anne baba bir kardeşine olsa bile demirle işaret ederse (ona doğrultursa) melekler ona lanet ederler" buyurdu.

 

Müslim bunu Sahıh'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe - Yezid b. Harun kanalıyla rivayet etti. - Müslim 3/2020 (125).

 

 

 

4951- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri mescidimizden ve çarşımızdan (yanında) oku ile geçecek olursa, Müslümanlardan kimseye bir eziyet vermemesi için okunun demirini (eliyle) tutsun" buyurdu.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

4952- Aynı isnad ile Ebu Musa, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bize silah çeken kimse bizden değildir" buyurdu ibaresi geçmiştir.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'lerinde Ebu Usame kanalıyla rivayet ettiler.

 

Tahric: Buhari, fiten (8/90) ve Müslim 3/2019 (124).

 

 

 

4953- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi haram kana bulaşmadıkça dininde genişlik içindedir" buyurdu.

 

Buhari bunu Sahih'te Ali b. Ebi Haşim - İshak kanalıyla rivayet etmıştır.

 

Tahric. İsnadı sahihtir. - Buhari, diyet (8/35).

 

 

 

4954- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanlar arasında görülecek ilk davalar, kan davalan olacaktır" buyurmuştur.

Hafız rivayetinde: "Kıyamet gününde" ifadesini kullanmıştır. Ebu Zekeriya'nın rivayetinde ise ibare: "Kıyamet gününde (insanlar arasında görülecek) ilk davalar, kan davalan olacaktır" şeklindedir. Ebu Vail'den gelen rivayette de "Kan davaları" ifadesi zikredilmiştir.

 

Buhari bunu Sahih'te Ubeydullah b. Musa kanalıyla rivayet etmiştir. - Buhari, diyet (8/35).

 

 

 

4955- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Kıyamet gününde) insanlar arasında görülecek ilk davalar, kan davalan olacaktır" buyurmuştur.

 

Müslim bunu Sahih'te başka yollarla Şu'be kanalıyla rivayet etmiştir - Müslim (2/1304).

 

 

 

4956- Abdullah (b. Mes'üd)'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canım elinde olana yemin olsun ki bir mümini öldürmek (günah olarak) Allah katında dünyanın yok olmasından daha büyüktür" buyurmuştur.

 

İsnadı güçlü değildir.

 

 

 

4957- İbn Bureyde'nin babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir mümini öldürmek (günah olarak) Allah katında dünyanın yok olmasından daha büyüktür" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadında bir sakınca yoktur. Nesai (7/83) ve İbn Ebi Asım, Zühd (139).

 

 

 

4958- Bera' b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah katında dünyanın yok olması haksız yere Müslüman bir kimsenin kanının akıtılmasından daha ehvendir" buyurdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

4959- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

Ebu Ahmed der ki: "Abdussamed bu şekilde bunu Ravh-Mücahid Bed kanalıyla rivayet etmiştir. Oysa Ralıv, Ebu'l-Cehm el-Cüzcani - Bera b. Azib kanalıyla rivayet etti."

 

 

 

4960- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah katında bütün dünyanın yok olmasi, haksız yere bir kimsenin kanının akıtılmasından daha ehvendir" buyurdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

4961 - Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah katında dünyanın yok olması, haksız yere Müslüman bir kimsenin kanının akıtılmasından daha ehvendir" buyurdu.

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: İçinde Revh b. Cenah'ın bulunmasından dolayı isnadı zayıftır. İbn Mace 2/874 (2619).

 

 

 

4962- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir mümini öldürmeye yarım kelime ile olsa bile yardımda bulunursa, kiyamet gününde alnında: ''Allah'ın rahmetinden ümitsizdir'' yazısı yazılır" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Mace 2/874 (2620).

 

 

 

4963- Zühri'nin yeğeni Abdullah b. Müslim der ki: Sillim b. Abdillah'ın yanında Medineli bir grupla otururken, bir adam: "Demin vali bir adamı kamçıladı ve adam öldü" deyince, Salim: "Yüce Allah, Hz. Musa'yı (kaza ile) öldürdüğü bir kafir sebebiyle azarladı" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef 10 / 463 (19714).

 

 

 

4964- Muhammed b. Fudayl, babasından bildiriyor: Salim b. Abdillah b. Ömer'in şöyle dediğini işittim: "Ey Irak halkı! Ne kadar küçük günahları sorup da büyük günahları bırakıyorsunuz. Babamdan, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "işte bu taraf fitnelerin geleceği yerdir" Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle derken eliyle şeytanın boynuzunun çıkacağı yer olan doğu tarafını gösterdi- "O zaman sizler birbirinizin boyunlarını vuracaksınız. Oysa Musa, Firavun ailesinden birini hata ile öldürdüğü halde Yüce Allah kendisine: ''Sen bir cana kıymıştın, seni üzüntüden kurtarmış ve seni birçok musibetlerle den em iştik'' [Taha 40] buyurmuştur. "

 

Müslim bunu Sahih'te Abdullah b. Ömer b. Eban ve Vasıl kanalıyla rivayet etmiştir. - Müslim 3/2229, 2230 (47, SO).

 

 

 

4965- Hasan anlatıyor: Cundub, Hz. Ali'nin geldiğini haber alınca tekrar Medine'ye dönmek için çıkıp hazırlandı. Adiyoğulları ardından gelerek kendisine: "Ey Ebu Abdillah! Allah'ın rahmeti üzerine olsun. Bize vasiyette bulun" deyince şu karşılığı verdi: "Allah'tan korkun. Kur'an okumaya devam edin. çünkü Kur'an karanlık gecenin nuru, gündüzün hidayetidir. Belalar indiği zaman mallarınızı kendinize kalkan yapın. Belalar indiği zaman nefıslerinizi dininize kalkan yapın. Kişinin asıl zararı dininde uğradığı zararıdır. Helak olan da dini hususunda helak olandır. Bilmiş olun ki cennetten sonra fakirlik, ateşten (cehennemden) sonra da zenginlik yoktur. çünkü ateş, esirini asla bırakmaz. Onun yarası iyileşmediği gibi yangını da sönmez. Eğer bir müslüman kişi bu dünyada bir Müslümanın kanını dökmüşse bu kan kıyamet gününde onunla cennet arasına girecektir. Kişi oraya hangi kapısından girmeye kalkışırsa bu kan karşısına dikilerek onu geri çevirir. Adem oğlu vefat edip defnedildiğinde ilk önce karnı kokar. Öyleyse onu haram şeylerle beslemeyiniz. Mallarınız ve canlarınız hususunda Allah'tan korkunuz ve hiçbir müslümanın kanını akıtmayınız." Sonra selam verip (yolculuk için) bineğine bindi.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

4966- Cundub b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinin cennet ile arasını ayırmamaya gücü yetiyorsa öyle yapsın. Kişi tavuk keser gibi müslüman birinin kanını akıtırsa cennet kapılarından her birine geldiğinde Allah onunla cennet arasını ayım. Yine gücü yeten kimse de midesine haram şeyler koymasın. Zira insan (defnedildiğinde) ilk önce karnı kokar. ''

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı merfü olarak rivayet edilmiştir.

Ancak doğrusu mevküf olanıdır.

 

İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. 

 

 

 

4967- İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Medine'de bir kişi öldürüldü. Ancak kim tarafından öldürüldüğü anlaşılmamıştı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp şöyle buyurdu: "Ey insanlar' Ben daha aranızdayken biri öldürüldü ve katili bilinmemektedir. Eğer gökyüzü ve yeryüzü ahalisi birini öldürmek için bir araya gelse Allah onların tümüne azap verir. Ancak dilediğini yapması müstesnadır. ''

 

Tahric: İsnadı hasendir. Taberani,M. el-Kebir 12/133 (12681).

 

 

 

4968- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Eğer gökyüzü ve yeryüzü ahalisi mümin birini öldürmek için bir araya gelse Allah onların tümünü yüzüstü cehenneme atar" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 4/17 (1398).

 

 

 

4969- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hişam b. Hakim b. Hizam, Şam'da, Hz. Ömer'in valisi olan Umeyr b. Sa'd el-Ensari'nin yanına girince, yanında Enbat denilen yerden olan bazı kimselerin güneşin altında bekletildiklerini gördü. Kendisine: "Bunların hali nedir?" diye sorunca, Umeyr: "Cizye sebebiyle onları beklettim" cevabını verdi. Bunun üzerine Hişam: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada insanlara işkence edene Allah ahirette azab eder'' buyurduğunu işittim" deyince, Umeyr onları serbest bıraktı.

 

Müslim bunu Sahih'te Cerir ve başkası kanalıyla Hişam b. Urve'den rıvayet etti.'' - Müslim 3/2018 (118).

 

 

 

4970- İyad b. Ğanm der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ''Dünyada insanlara işkence edenlere Yüce Allah ahirette azab verrir'' buyurduğunu işittim.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (3/404).

 

 

 

4971- Halid b. el-Velid' in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde azabm en şiddetlisine maruz kalacak kimseler, dünyada iken insanlara en fazla işkence edenlerdir" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Buhari, et-Tarihu'l-Kebir (2/1/143), Ahmed, Müsned (4/90), Humeydi,Müsned 1/256 (565) ve Taberani, M. el-Kebir 4/129 (3824) ve 4/232 (4121).

 

 

 

4972- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Cehennemliklerden daha görmediğim iki sınıf insan vardır. Bunlardan biri giyin ik olduğu halde açık olan, kırıtarak yürüyen" -Ebu Cafer: "Bir kelime daha söyledi ancak ben onu anlayamadım" dedi- ve başlarında deve hörgücü gibi (toplanmış saçları) olan kadınlardır. Diğeri ise ellerinde sığır kuyrukları gibi kamçılar olan ve onlarla insanları döven erkeklerdir. ''

 

Müslim bunu Sahih'te Cerir - Süheyl kanalıyla zikretmiş ve rivayetinde: "Erkekleri kendilerine meylettirmek için kırıtarak yürüyen kadınlar" ifadesini kullanmıştır.

 

Tahric: İsnadı hasendir. - Müslim 2/1680 (125), 3/2192, 2193 (52).

 

 

4973- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrün biraz uzarsa ellerinde sığır kuyruğu gibi bir şeyler olan bir takım insanları görmen yakındır. Bu kimseler, Allah'ın gazabına uğrayarak sabahlar ve Allah'ın nefretine uğrayarak akşamlar" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir.

 

Müslim bunu Sahih'te Muhammed b. Abdillah b. Numeyr kanalıyla nvayet etmıştır. ...- Müslim 3/2193 (53).

 

Ayrıca Ebu Amir el-Akadi kanalıyla EDah'ten zikretmiş ve rivayetinde: "Bu kimseler, Allah'ın gazabına uğrayarak sabahlar ve Allah'ın lanetine uğrayarak akşamlar" lafzını kullanmıştır.

 

 

 

4974- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Davete icabet edin, hediyeyi geri çevirmeyin, insanları ve müslümanları dövmeyin" buyurmuştur.

 

Tahric: Beyhaki'nin hocası dışındaki raYileri güvenilirdir. Buhari sh. 50 (157), Ahmed, Müsned (1/404,405), Taberani, M. el-Kebir 10/242 (10444), Tahavi, Müşkilü'l-Asar (4/148), İbn Hibban, Sahih 7/488 (5574) ve Ebu Nuayın, Hilye (7/128).

 

 

 

4975- Mersed b. Abdillah'ın, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan bir adamdan bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Cehennem) ateş(i) yetmiş parçaya ayrıldı. Bunun altmış dokuz parçası azmettirici için ve bir parçası katil içindir" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (5/362).

 

 

 

4976- Muhammed b. Aclan der ki: İskenderiye'de iken bir adamın vefatına şahit oldum. Tanıdığımız insanlar içinde Allah'tan en çok korkan ve huşu sahibi olan biriydi. Ona telkinlerde bulunuyor, o da bize karşılık veriyordu. "Sübhanallah, Elhamdülillah, de" şeklinde telkinlerde bulunduğumuzda bunu yapıyor; ancak "La ilahe illallah" demesini istediğimizde kabul etmiyordu. Ona: "Tanıdığımız insanlar içinde Allah'tan en çok korkan ve huşu sahibi olan kişi sensin. Sana ("Sübhanallah, Elhamdülillah, de" şeklinde) telkinlerde bulunduğumuzda (bunu) yapıyor ancak "La ilahe illallah" demeni istediğimizde neden demiyorsun?" diye sorduğumuzda: "Onunla aramda bir engel olduğu için diyemiyorum. çünkü gençken birini öldürmüştüm" karşılığını verdi.

 

İsnadında tanımadığım bir ravi vardır.

 

 

 

4977- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kendini boğarak öldüren kimse, kendini cehennem içinde boğar durur. Kendini bir yerden aşağıya atarak öldüren kimse kendini cehennemde atar durur. Kendine bir alet saplayıp öldüren kimse Cehennemde de kendine saplayıp durur" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (2/435), İbn Hibban, Sahih 7/590 (5955) ve Tahavi, Müşkilü'l-Asar (1/73).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

37. Şube: Zinanın Haram Kılınması ve İffetli Olmanın Gerekliliği